Fusie PostNL en Sandd verboden door de rechter: maar wat nu?

De fusie tussen PostNL en Sandd gaat niet door. Althans: als het aan de rechter ligt. De Rotterdamse rechtbank haalde vorige week donderdag (11-6-2020) een streep door de fusie. Wat nu?

fusie-postnl-sandd-verboden-rechter

De fusie tussen PostNL en Sandd gaat niet door. Althans: als het aan de rechter ligt. De Rotterdamse rechtbank haalde vorige week donderdag (11-6-2020) een streep door de fusie. De rechter vernietigde de vergunning voor het samengaan van de twee postbedrijven. De vergunning werd vorig jaar verleend door de regering, nadat toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) al tegen de fusie was. De grote vraag is: wat nu?

Verbod komt te laat

De kans is aanwezig dat het verbod van de rechter te laat komt: PostNL en Sandd zijn namelijk al sinds 1 februari 2020 samengevoegd. Dat vertelde een woordvoerder van PostNL: "Alle netwerken van PostNL en Sandd zijn sinds 1 februari samengevoegd, sindsdien bestaat het netwerk van Sandd niet meer."

Ook de rechtbank is er niet zeker van dat de fusie nog teruggedraaid kan worden. In de verklaring van de rechtbank staat dat de rechtbank zich bewust is van de ingrijpende consequenties van de vernietiging van de vergunning en de vraag of het samengaan van PostNL en Sandd nog daadwerkelijk ongedaan kan worden gemaakt.

Fusie vindt mogelijk toch doorgang

Mogelijk vindt de fusie toch doorgang. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), dat de vergunning vorig jaar heeft verleend, overweegt om een hoger beroep tegen de uitspraak in te stellen.

In de Mededingingswet staat namelijk een bijzondere regeling die het mogelijk maakt om na weigering van een gevraagde vergunning door de ACM toch een vergunning te verlenen. Het ministerie heeft vorig jaar al van deze regeling gebruik gemaakt. De rechtbank is echter van mening dat de vergunning niet zorgvuldig is voorbereid omdat “postvervoerders geen reële mogelijkheid hebben gehad om hun zienswijze te geven op een voorstel van PostNL over toegang tot het postnetwerk van PostNL na het samengaan met Sandd.”

PostNL zelf ziet vooral “juridisch procedurele argumenten” om de fusie met Sandd terug te draaien. Volgens een woordvoerder is het aan het ministerie van EZK om te bepalen hoe ze daarmee omgaan.

Hoe nu verder?

De gevolgen van het verlenen van de vergunning waren ingrijpend. Zowel voor ruim 7000 voormalige postbezorgers van Sandd die niet overgingen naar PostNL, als ook voor de markt waarop PostNL door de fusie een monopolypositie verwierf. De ACM schatte al in dat de prijzen daardoor zouden kunnen stijgen met 30 tot 40 procent.

Ook voor de klanten van AddComm, die gebruik maakten van het netwerk van Sandd, had de fusie gevolgen. Zij zijn allen overgegaan naar PostNL. Het daadwerkelijk terugdraaien van de fusie zou dit weer ongedaan kunnen maken. Dit lijkt echter geen realistische optie gezien de voortgang van de integratie van de postbedrijven.

Vaststaat dat we de ontwikkelingen rondom de fusie nauwgezet blijven volgen. We houden onze klanten en andere geïnteresseerden op de hoogte via de blog op onze website en middels social media kanalen.

Meer weten?
Neem contact
op.

Contact