AddComm

BLOG

De fysieke acceptgiro verdwijnt in 2023 écht; dit zijn de alternatieven

share

De kogel is door de kerk; Currence, de producteigenaar van de acceptgiro, stopt per 1 juni 2023 met de acceptgiro. De reden hiervoor is dat het gebruik van de acceptgiro de afgelopen jaren flink is afgenomen. Om je een indruk te geven; in 2010 werden er nog 151 miljoen acceptgiro’s verstuurd per post, vorig jaar was dat nog maar 6 miljoen. Een afname van 96% procent! Met het verdwijnen van de acceptgiro per 2023 verdwijnt er een betaalmethode die vooral geliefd is onder senioren en goede doelen. Gelukkig zijn er ook nog genoeg alternatieven, welke we met je delen in deze blog.

Weinig gebruik acceptgiro

Maar eerst even terug naar de geschiedenis van de acceptgiro… De allereerste acceptgiro werd in 1977 verstuurd, als ponskaart die door computers in te lezen was. In de jaren ’80 werd het een blauwe acceptgirokaart en in 2002 werd het model aangepast naar de huidige gele eurokaart. Vooral in de jaren ’90 was de acceptgiro populair; toen werden er namelijk ruim 300 miljoen acceptgiro’s verwerkt. Aantallen die we ons nu niet meer kunnen voorstellen. Het aantal per post verstuurde acceptgiro’s is de afgelopen vijf jaar zelfs met ruim 70% afgenomen. Mede hierdoor kondigde Currence in 2017 ook al aan te willen stoppen met de acceptgiro, per 1 januari 2019. Toen is dat besluit nog teruggedraaid op verzoek van het MOB (Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer), omdat er veel weerstand was vanuit ouderen en goede doelen. Er is toen afgesproken dat een nieuw besluit minimaal een jaar van tevoren bekend moet zijn. En dat moment is nu daar.

“De acceptgiro stopt per 1 juni 2023. Gelukkig zijn er nog genoeg goede alternatieven, zoals onze oplossing ‘Digitaal Factureren’. Hiermee maken we jouw facturatieproces future proof.”

– Leonie van der Veen – CEO @ AddComm

Alternatieven voor de acceptgiro

Maak jij als bedrijf, stichting of vereniging nog gebruik van de acceptgiro? Dan zal je per 1 juni 2023 over moeten stappen naar een andere betaalmethode. Gelukkig zijn er nog genoeg goede alternatieven, zoals onze oplossing ‘Digitaal Factureren’. Hiermee maken we jou facturatieproces future proof. Met digitaal factureren worden alle barrières om te betalen namelijk uit de weg genomen. De consument ontvangt een betaalverzoek via zijn of haar voorkeurskanaal en is zo nog maar twee muisklikken verwijderd van een betaling. Zo maak jij het de consument zo makkelijk mogelijk en is het voor jou de manier om betaald te krijgen. Op tijd.

Factureren via een betaallink

Met digitaal factureren van AddComm genereert het systeem een unieke betaallink voor iedere debiteur en verstuurt deze via het kanaal van hun keuze. De debiteur ontvangt dus een digitaal betaalverzoek in zijn of haar mailbox. Of via sms, MijnOverheid, social media, Voice of een QR-code op een brief. Vervolgens betaalt de hij of zij met twee muisklikken het verzoek met iDEAL vanuit een beveiligde betaalomgeving van de bank. Maar betalen via een digitale machtiging of een betalingsregeling onder vooraf ingestelde voorwaarden is ook mogelijk. Gegevens overtypen is daarbij verleden tijd, want alle betaal gegevens staan al ingevuld. Dat noemen wij optimaal betaalgemak voor jouw klant -wat er in veel gevallen ook voor zorgt dat jij vaker en sneller betaald krijgt-!

Automatische incasso

Met een automatische incasso maak je het de debiteur zo makkelijk mogelijk. Na het afgeven van de SEPA-machtiging hoeven zij namelijk niet meer na te denken over wanneer ze de huur, energie of belastingen moeten betalen. Maar wordt dit automatisch overgemaakt, eventueel op het voor hen meest geschikte moment. Hoe jij (vaker) een machtiging krijgt voor automatische incasso via e-Mandate, deelden we al eens in deze blog.

Papieren overschrijfformulier

Ondanks dat de wereld steeds verder digitaliseert, zijn er ook consumenten die hier niet mee uit de voeten kunnen. Voor hen blijft het papieren overschrijfformulier bestaan, welke alleen zijn aan te vragen bij jouw bank. Het papiereno overschrijf formulier is een formulier vanuit de bank waar de gegevens van de consument opstaan. Zij vullen zelf het bedrag, rekeningnummer en NAW in van de persoon of instelling waar zij het geld naar over willen maken. Dit stuur je vervolgens op naar de bank en zij regelen de betaling. Hierdoor blijft bankieren via papier -vooral voor consumenten- toch nog mogelijk.

Stuur jij nu acceptgiro’s? No worries!

Wij gaan samen met jou op zoek naar een passende oplossing voor jouw bedrijf, vereniging of stichting. Wil je meer weten over het verdwijnen van de acceptgiro’s en de alternatieven? Neem dan contact met ons op. Wij tillen jouw kantcommunicatie graag naar een hoger niveau met digitaal factureren!

Laat ons je meer vertellen over:

De fysieke acceptgiro verdwijnt in 2023 écht; dit zijn de alternatieven

Leonie van der Veen
CEO AddComm

share

AddComm
Trendrapport

Technologie heeft de afgelopen jaren de manier waarop bedrijven en klanten met elkaar omgaan volledig op zijn kop gezet. Het gedrag en de voorkeuren van klanten veranderen door technologische innovaties namelijk continu. En ook de komende vijftien jaar blijft dat zo. Ben jij klaar voor de consument van 2035; een klant die steeds veeleisender wordt in hun verwachtingen ten aanzien van service?!

 

Ontvang nu

AddComm

Gerelateerde blogs