Wat is een API?

Een API-koppeling: wat is dat nou eigenlijk en wat kun je ermee?

“Ja hallo, leuk hoor dat jullie overal roepen dat je via API’s kunt koppelen met ieder systeem, maar wat is een API eigenlijk? Ik ben geen technicus en wil gewoon een bericht kunnen versturen. Hoe werkt dat met een API? Moet ik dan eerst een IT-cursus volgen?”

We kunnen het je moeilijk kwalijk nemen als je onze website bezoekt, wat leest en vervolgens deze vraag stelt. Want hoewel we proberen zo begrijpelijk mogelijk op te schrijven wat we doen en wat we met onze software kunnen; af en toe wordt het best wel technisch. En API’s zijn best belangrijk in onze dienstverlening. Daarom leggen we hier uit wat een API is. We gaan niet in op alle technische eigenschappen van een API maar vooral op wat het voor jou als eindgebruiker of manager betekent. En nee, je hoeft geen IT-cursus te volgen.

Iedereen gebruikt API's

API staat voor Application Programming Interface en is in de basis niets anders als een manier waarop computersystemen met elkaar kunnen praten. Nooit van gehoord zeg je? Nou, waarschijnlijk gebruik je vaker een API dan je denkt.

Heb je wel eens online een vakantie geboekt? Online eten besteld via Thuisbezorgd? Betaald met PayPal? Het wordt allemaal met API’s geregeld. Een aanbieder van vakantiereizen haalt via API’s informatie op over de beschikbaarheid van hotels en vliegreizen. Thuisbezorgd maakt gebruik van een API om de bestelling door te sturen naar het restaurant en PayPal ontvangt gegevens via een API om te meten of een betaling gelukt is.

Via API’s ‘praten’ computersystemen dus met elkaar. In een API wordt ook vastgelegd wat de ene computer mag zeggen tegen de ander en in welke taal er gesproken wordt. API’s hebben namelijk verschillende talen. Dus als je twee API’s hebt die allebei een andere taal spreken, moet er iets tussen zitten wat de ene taal naar de andere taal omzet. Daar komen we straks nog op terug.

Open en gesloten API's

Een open API betekent dat de API opengesteld wordt voor computersystemen van buiten. De API van PayPal is hier een voorbeeld van. Iedere developer kan de PayPal API gebruiken om een bezoeker van zijn website de mogelijkheid te bieden via PayPal te kunnen betalen. Open betekent dus ‘open voor anderen’.

Dat er de mogelijkheid is om een API ‘open’ te kunnen stellen, betekent ook dat het mogelijk is de API gesloten te houden. Een gesloten API heeft slechts een beperkte ontsluiting van data. Dit is wel een belangrijk gegeven. Want als je gebruik wilt maken van data uit een systeem met een gesloten API, heb je een probleem. Tenzij je toegang krijgt tot die API, maar dat is vaak kostbaar.

Gelukkig wordt er tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van open API’s. Veel openbare databases staan toe dat je gebruik maakt van hun gegevens. Bijvoorbeeld in het geval van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Of in het geval van OpenWeather, waarmee je het weer op basis van postcode kan opvragen uit hun systeem. Ook veel business applicaties maken gebruik van open API’s. Zo kun je bijvoorbeeld een CRM systeem en een Financieel systeem aan elkaar knopen.

Maar koppelingen zijn toch heel duur?

Zelf een koppeling (laten) bouwen tussen twee systemen is best prijzig. Maar vergeet vooral ook de toekomstige kosten niet! Een API moet je namelijk onderhouden. Systemen worden continu doorontwikkeld en jouw koppeling moet daarin meegaan. En denk ook aan de beveiliging. Je wilt niet dat iedereen zomaar in jouw data kan meekijken.

Bij AddComm hebben we daar een oplossing voor ontwikkeld: Flowize. Een systeem wat we het beste kunnen omschrijven als een platform dat data verwerkt. In het geval van API’s zouden we het ook kunnen omschrijven als een stekkerdoos. Flowize maakt het namelijk mogelijk om API-koppelingen te bouwen in enkele minuten. Bovendien kan Flowize ook fungeren als ‘vertaler’ tussen twee API’s die allebei een andere taal spreken. Heb je dus twee systemen die je aan elkaar wilt knopen? Maak met Flowize twee API-koppelingen en de data stroomt van systeem A naar systeem B.

Concrete toepassingen van API's

Misschien vraag je je nog steeds af wat jij er nu precies mee kunt. Want zo’n ‘stekkerdoos’ is leuk, maar je hebt misschien ook al gelezen dat je via Flowize ook kunt mailen en SMS-en. Of berichten versturen via social media. Of een chatbot kunt bouwen. En nog veel meer. Hoe ga je dit gebruiken in jouw dagelijks werk?

Laat jouw hotelgasten weten dat het lekker weer wordt

Werk je in een hotel? Stuur dan bijvoorbeeld twee dagen voor de aankomst van nieuwe gasten een mail met de weersverwachting. En zet er gelijk wat tips bij voor activiteiten in de omgeving die aansluiten bij het weer. Perfecte service!

Biedt de ultieme betaalervaring

Flowize kan ook betaallinkjes genereren en versturen. Je kunt dus eenvoudig data uit je financiële pakket halen, op basis daarvan een betaallinkje genereren en deze via een e-mail of SMS versturen naar je klanten. Met twee drukken op de knop kunnen ze betalen. Optimaal gemak! Waardoor zij sneller betalen en jij eerder je geld binnen hebt.

Meer weten over API's en hoe jij die kunt gebruiken?

Dit zijn maar wat voorbeelden van het gebruik van API’s door onze klanten. We hopen dat je met deze uitleg over API’s beter begrijpt wat een API is en hoe jij een API kunt inzetten in de dagelijkse praktijk. Wil je er meer over weten of ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van het platform Flowize? Neem vrijblijvend contact op via 033 – 454 9000 of vraag een demo aan.

Meer informatie?

Wil jij ook slim automatiseren? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Bel ons op 033 - 454 9000 of laat
je terugbellen.