Beter communiceren over afval met je inwoners

Communiceren met inwoners over afval is voor gemeenten een belangrijk speerpunt. Hoe help je inwoners in een tijd waarin veel mensen thuiswerken?

Communiceren met inwoners over afval is voor gemeenten een belangrijk speerpunt. Op het moment van schrijven verkeren we midden in de Coronacrisis. De AfvalWijzer app stond deze week dan ook in de top vijf van meest gedownloade apps in de App store. Een signaal dat de inwoners die deze weken thuiswerken en daarom meer afval produceren, nog steeds veel vragen hebben over het scheiden van afval of bijvoorbeeld de ophaalmomenten. In deze blog geven we je tips om beter te communiceren over afval met je inwoners aan de hand van de mogelijkheden van de AfvalWijzer app.

Bied de mogelijkheid een extra container te bestellen

In een periode waarin veel mensen thuiswerken, wordt automatisch meer afval geproduceerd per huishouden. Een extra pak drinken lijkt misschien niet veel, maar de PMD-bak vult zich snel! Daarom is het handig om je inwoners laagdrempelig de mogelijkheid te bieden om een extra container te bestellen. De bestelmodule van AfvalWijzer is hiervoor perfect. Vanuit de app of vanaf de website kunnen inwoners aangeven wat zij willen bestellen en hun bestelling direct afrekenen. Denk hierbij niet alleen aan afvalcontainers maar ook aan een nieuwe milieupas of het ophalen van grofvuil.

Help inwoners afval in de juiste container te deponeren

Piepschuim, in welke container hoort dat? Zomaar een voorbeeld van afval waarvan veel inwoners niet direct weten tot welke afvalstroom dit behoort. Daarom is er het handige Afval ABC. Inwoners kunnen in de app zoeken naar het afval wat zij willen weggooien en zien direct in welke container dit hoort. Piepschuim hoort bijvoorbeeld bij het restafval en niet bij het PMD-afval omdat dit het sorteringsproces in de scheidingscentrale verstoort.

Geef inzicht in het aantal ledigingen over een bepaalde periode met Diftar

De afvalstoffenheffing is in veel gemeenten gebaseerd op de hoeveelheid afval die aangeboden wordt per huishouden. Omdat dit dus geen vaststaand bedrag is, willen inwoners graag inzicht in de te verwachten afvalstoffenheffing. Met de Diftar-module in de AfvalWijzer app geef je inwoners inzicht in het aantal ledigingen en/of aantal kilo’s afval die aangeboden zijn over een bepaalde periode. Zo is er nooit onduidelijkheid over de afrekening en weet iedere inwoner waar hij of zij aan toe is.

Verstuur een bericht naar alle huishoudens op basis van postcode of ophaalroute

Is er een eenmalige wijziging? Wil je inwoners informeren over maatregelen, bijvoorbeeld rondom het COVID-19 virus? Met AfvalWijzer stuur je eenvoudig een pushbericht naar je inwoners. Dat kan op basis van postcode of op basis van ophaalroute.

Meer informatie

AfvalWijzer ondersteunt ca. 50 procent van de Nederlandse gemeenten in hun communicatie met inwoners over afval. Via de handige app, de website of de fysieke afvalkalender. Wil je meer weten over AfvalWijzer? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Meer dan 130 gemeenten gebruiken AfvalWijzer

Neem vrijblijvend contact op voor een demo van AfvalWijzer voor jouw gemeente.

Contact